In Jordanië reizen met de bus, taxi of vliegtuig: Alles op een rij

In Jordanië reizen met de bus, taxi of vliegtuig: Alles op een rij

Weg in jordanie

Als je liever geen auto huurt, is het nog steeds mogelijk om met het openbaar vervoer door het land te reizen. Over het algemeen is het openbaar vervoer in Jordanië goed geregeld. Reizen in Jordanië kost je wel meer moeite en vooral tijd om alles te zien tijdens je rondreis. Hier lees je meer over de mogelijkheden en tips. Heb je liever een huurauto tijdens je reis? Lees daar alles over in dit artikel.

Met de bus in Jordanië

De meest gebruikelijke manier is om met de lokale bussen tussen steden te reizen. In elke stad zijn busstations waar je makkelijk op een bus kan stappen. Dit zijn vaak minibussen voor 15 tot 18 personen. Omdat er geen officiële dienstregeling met vaste vertrek- en aankomsttijden is, vertrekken de bussen pas wanneer ze vol zijn. Het is mogelijk dat je op minder bereisde routes lange wachttijden hebt. Op populaire en meer begaande routes hoef je niet lang te wachten. Je kan altijd bij je hotel vragen vanaf waar de bus vertrekt voordat je weer op pad gaat. De bus tickets zijn niet erg duur, je kan denken aan ongeveer 1 JD (ongeveer 1,30 euro) per uur. Op populaire routes naar de bekende bezienswaardigheden lopen de tarieven wel iets op. Zo kost een busrit van Petra naar Wadi Rum zo’n 5 JD (ongeveer 6,40 euro).

Een andere optie is om te reizen met georganiseerde busbedrijven, hiervan is de grootste JETT (Jordan Express Tourist Transportation). Deze bussen zijn vaak luxer, beter onderhouden en hebben airconditioning en toiletten aan boord. De bustickets zijn wel duurder, maar je krijgt prima waar voor je geld. De bussen vertrekken meestal vanaf lokale kantoren en vooraf reserveren is verplicht. De actuele bustijden, routes en prijzen vind je hier.

Let op: In Jordanië is het gebruikelijk dat je in de bus als toerist niet naast een Jordaniër van het andere geslacht gaat zitten. Mannen zitten naast mannen en vrouwen naast vrouwen.

Bus in Jordanië

Met de taxi in Jordanië

De officiële taxi’s in Jordanië worden met kleur aangegeven, zo zijn ze makkelijk te herkennen. In Amman zijn ze geel en in Aqaba groen met blauw. Vooral in Amman zal je vaak een taxi nemen als je de afstanden liever niet loopt. De prijzen in Amman zijn gelukkig gunstig, de taxichauffeurs rijden namelijk nog gewoon op de meter. Houdt rekening met ongeveer 1 euro per kilometer. Buiten de grote steden is het waarschijnlijk dat je met de chauffeur onderhandelt voordat je vertrekt. De taxi’s brengen je voor een redelijke prijs overal naartoe, bijvoorbeeld naar bezienswaardigheden buiten de steden. Ook kun je het hotel waar je verblijft vragen om een betrouwbare taxi voor je te bellen en alvast een prijs af te spreken.

Officieel vind je Uber niet in Jordanië omdat het gebruik ervan verboden is. Toch wordt Uber in Amman, en alleen in Amman, veel gebruikt. In andere steden zal je geen Uber taxi’s vinden. Je hoeft hier geen VPN verbinding te hebben, de Uber-app werkt gewoon en laat meteen de beschikbare auto’s zien. Het is wel de bedoeling dat je (of een reisgenoot) naast de chauffeur gaat zitten. Zo lijkt het net alsof je met iemand meerijdt en niet op een taxi rit.

Met de trein door Jordanië

Jordanië kent op dit moment geen mogelijkheid om met de trein te reizen. Simpelweg omdat de treinverbindingen niet bestaan.

Met het vliegtuig binnen Jordanië

Royal Jordanian is de enige luchtvaartmaatschappij waarmee je binnenlands kan vliegen. Zij vliegen twee keer per dag tussen Amman (Queen Alia Airport) en Aqaba. De vliegtickets voor een enkele reis beginnen bij 27 JD (ongeveer 35 euro) en de vlucht duurt zo’n 55 minuten. Het inchecken kost ook wat tijd, reken in totaal op ongeveer 2 tot 2.5 uur. Mocht je de reis met de auto afleggen dan duurt dat zo’n 4 tot 5 uur. Zo zal je na het landen al snel aangewezen zijn op de lokale bussen of taxi’s om je naar je bestemming te brengen.

Uiteraard is vliegen het meest belastend voor de natuur. Maar nog belangrijker, je mist de fantastisch mooie landschappen die je wel tijdens je bus of taxi rit ziet. Kies je toch voor vliegen en wil je graag de impact beperken? Kies dan bij het boeken van je vlucht voor het compenseren van de CO2-uitstoot.

Amman

Met de fiets door Jordanië

Fietsen door Jordanië is zeker een mogelijkheid en staat vaak garant voor een mooi avontuur. De kans is wel groot dat je vreemd wordt aangekeken als je door dorpen en steden fietst. In Jordanië is er maar een klein deel van de bevolking dat zelf ook vaak de fiets pakt. Dit gebeurt meestal in de vlakke delen van het land. Verder kent het land veel steile heuvels en zijn er onoplettende bestuurders op de weg. Het is regelmatig erg warm in Jordanië, zorg dat je voldoende water bij je hebt. Fietsen in Jordanië is dan ook volledig op eigen risico, maar kan ook zorgen voor mooie verhalen.

Weg in jordanie

Op welke manier je ook kiest om door Jordanië te reizen, geniet van de fantastische bezienswaardigheden, hartelijke cultuur en de rijke geschiedenis.

Lees hier al onze artikelen over Jordanië

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou