Alles over het schitterende Dana natuurreservaat in Jordanië

Alles over het schitterende Dana natuurreservaat in Jordanië

Wadi Dana Eco Camp

Dana in Jordanië is een klein dorpje dat aan de rand van een klif hangt en biedt uitzicht op het prachtige Dana Biosphere Reserve. Dit is het grootste natuurreservaat van Jordanië. Deze verborgen parel is een paradijs voor wandelaars, die hier kunnen genieten van diverse routes door een adembenemend woestijnlandschap van bergen en valleien. Dana is ook een plek om tot rust te komen, de lokale cultuur te leren kennen en overnachten in sfeervolle accommodaties.

Hoe kom je in Dana

Dana ligt ongeveer halverwege tussen Amman en Aqaba, aan de King’s Highway, een historische route die verschillende bezienswaardigheden in Jordanië met elkaar verbindt. Met een huurauto doe je er vanuit Amman ongeveer vijf uur over. Je kunt ook met het openbaar vervoer naar Dana komen, maar dat is minder handig en flexibel. Er rijden bussen van Amman, Aqaba en Petra naar Qadisiyyeh, een stadje op de King’s Highway, waar je kunt overstappen op een taxi of minibus naar Dana. De rit van Qadisiyyeh naar Dana duurt ongeveer 20 minuten. Het meest ontspannen is om een rit te boeken bij een lokale bus organisatie. Dit is het snelst en het meest betrouwbaar. Alle routes en prijzen kan je hier vinden.

weg in jordanie

Beste tijd voor een bezoek aan Dana

De periode van april tot november is ideaal om Dana te bezoeken. In de winter kun je sommige wandelroutes, zoals de Wadi Ghuweir Trail, niet doen vanwege het overstromingsgevaar en bovendien kan het dan erg koud zijn. Het voorjaar is de mooiste tijd omdat de natuur dan volop in bloei is en de temperaturen aangenaam zijn om te wandelen.

Maak één van de beschikbare wandelingen

Wandelen is de beste manier om het Dana Biosphere Reserve te verkennen, dat meer dan 300 vierkante kilometer beslaat en verschillende ecosystemen heeft. Er zijn wandelroutes voor alle niveaus, van korte rondwandelingen tot meerdaagse trekkings. Sommige wandelingen kun je zelf doen, andere kun je beter doen met een gids of als onderdeel van de Jordan Trail (zie hieronder).

Wadi Dana Trail

Afstand: 14 kilometer
Tijd: 4 tot 5 uur
Gids nodig: Nee

Dit is een klassieke wandeling die begint in Dana Village en eindigt bij Feynan Ecolodge. Je kunt de wandeling ook in omgekeerde richting doen, maar dan moet je wel stevig klimmen. De wandeling daalt af door de Wadi Dana, een prachtige vallei met rotsformaties, groene terrassen en wilde dieren. Zorg dat je goed voorbereid bent als je de hike gaat doen, want je loopt bijna de hele tijd in de volle zon. Het is daarom verstandig om vroeg te vertrekken en voldoende water mee te nemen. Je hebt geen gids nodig voor de Wadi Dana Trail, wij raden wel aan om de app maps.me te gebruiken om te checken of je nog op de goede weg bent. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten en de wilde natuur. Niet onbelangrijk, regel van tevoren bij je accommodatie hoe je terugkomt. Je eindigt op een andere plek dan waar je begint en de rit terug gaat om de berg heen en kan wel 2,5 uur duren.

Image

Wadi Ghuweir Trail

Afstand: 17 kilometer
Tijd: 5 tot 7 uur
Gids nodig: Ja

Dit is een avontuurlijke wandeling die vlakbij het dorp Al Mansoura begint en eindigt bij Feynan Ecolodge. Wat ons betreft is dit de mooiste wandeling die Dana te bieden heeft en een absolute aanrader om te doen. De wandeling volgt de loop van de Wadi Ghuweir, een rivier die door een smalle kloof stroomt. Onderweg kom je langs water dat uit de muren stroomt, palmbomen, varens en prachtige rood roze rotsen. Je moet soms door het water waden of over rotsen klauteren, geschikte (waterproof) wandelschoenen en kleding is dan ook erg aan te raden. Het is mogelijk om deze wandeling zonder gids te maken maar dit raden wij niet aan. De gids weet exact de route en is bekend met de plekken waar het lastig lopen kan zijn. Regel van tevoren bij je accommodatie de gids en hoe je weer terugkomt. Net als bij de Wadi Dana Trail eindig je op een andere plek dan waar je begint en de rit terug gaat om de berg heen en kan wel 2,5 uur duren.

Wadi Ghuweir Trail

Rummana Mountain Trail

Afstand: 2,5 tot 3 kilometer
Tijd: 1,5 tot 2,5 uur
Gids nodig: Nee

De Rummana Mountain Trail begint en eindigt bij de Rummana camping in het Dana Natuurreservaat. Je kunt de camping bereiken met een auto of een taxi vanuit het dorp Dana.  Deze uitdagende wandeling brengt je naar de top van de Rummana Mountain, op 1500 meter hoogte. Onderweg kom je langs bossen, weiden, grotten en uitzichtpunten. Je kunt ook wilde bloemen, vlinders en vogels spotten. Ook bij deze trail is het, zeker als je geen huurauto hebt, goed om van te voren bij je accommodatie het vervoer te regelen.

Image

Jordan Trail

De Jordan Trail is een epische wandelroute die dwars door Jordanië loopt, van Umm Qais in het noorden tot Aqaba in het zuiden. De volledige route is meer dan 600 km lang en duurt ongeveer 40 dagen. Je kunt ook delen van de Jordan Trail doen. Eén van de mooiste secties is de wandeling van Dana naar Petra die ongeveer 70 kilometer lang is en vier dagen duurt.

Tips voor Dana

  • Neem genoeg contant geld mee. In Dana kun je nergens pinnen en betaal je alles contant. Voor de overnachtingen maar ook voor de hikes (vervoer, gids, lunch en fooi) en de supermarkt heb je contant nodig. Wij raden aan om minimaal 300 Jordaanse dinar mee te nemen.
  • Bereid je voor op natte voeten tijdens de Wadi Ghuweir Trail. Draag goede (waterproof) wandelschoenen en neem droge sokken mee voor na de hike.
  • Drink genoeg water! Vooral tijdens de Wadi Dana Trail in de zon heb je veel water nodig. Neem minstens 1,5 liter water en genoeg te eten per persoon mee. Je kunt nergens iets kopen tijdens de hikes. Pas aan het eind bij Feynan Ecolodge kan je eten en drinken halen.
  • Als je kunt, probeer de Wadi Ghuweir Trail en het vervoer te delen met anderen. Dat scheelt een hoop geld.
  • Wij raden aan om twee nachten in Dana te verblijven. Als het qua timing lukt heb je de mogelijkheid om twee hikes te doen en nog een nacht in je accommodatie te slapen. Zo is het niet nodig om als de avond valt naar je de volgende bestemming te reizen

Wadi Ghuweir Trail

Waar kun je verblijven in Dana

Dana in Jordanië heeft een aantal leuke opties om te overnachten, variërend van eenvoudige guesthouses tot luxe eco-lodges. Wij zetten graag onze favorieten voor je op een rij.

  • Dana Tower Hotel: Dit is een budgetvriendelijk hotel dat gerund wordt door een lokale familie. Het hotel heeft eenvoudige maar schone kamers met gedeelde of eigen badkamers. Ook heeft het hotel een dakterras met een geweldig uitzicht over het reservaat. Dana Tower hotel biedt ook heerlijke huisgemaakte maaltijden en organiseert wandeltochten door het reservaat.
  • Wadi Dana Eco Camp: Het Eco Kamp ligt op een prachtige locatie en draait volledig op zonne-energie en lokale waterbronnen. Het wordt gerund door lokale boeren en ondersteunt de gemeenschap. Er zijn 4 kamers en 9 traditionele tenten. Elke kamer of tent biedt een prachtig uitzicht op Wadi Dana. Er zijn traditionele lunches en diners beschikbaar, ook worden vanaf het kamp wandeltochten georganiseerd. (zie onderstaande foto)
  • Al-Nawatef Eco Camp: Dit betaalbare en milieuvriendelijke kamp ligt op slechts vijf kilometer van Dana en biedt je de kans om te overnachten in een traditionele tent. Er zijn verschillende wandeltochten die het kamp voor je kan regelen.

Dana Jordanië

Dana is een geweldige bestemming voor wie houdt van wandelen, natuur en cultuur. Dana heeft voor elk wat wils en is een perfecte aanvulling op je rondreis door Jordanië.

Lees hier al onze artikelen over Jordanië

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou