Alles wat je wil weten over de Dode Zee

Alles wat je wil weten over de Dode Zee

Dode zee zoutkristallenDe Dode Zee in Jordanië is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. De Dode Zee is namelijk het laagste punt op aarde en ligt 431 meter onder de zeespiegel. Daar komt bij dat het ook het zoutste meer ter wereld is, met een zoutgehalte van ongeveer 33%. De Dode Zee is een paradijs voor wie houdt van ontspanning, gezondheid en schoonheid. Je kunt hier drijven op het water, jezelf insmeren met de mineraalrijke modder en genieten van de zon. Verwen je huid bij thuiskomst met de natuurlijke producten die hier worden gemaakt. In dit artikel vind je alle tips over hoe je er kunt komen, waar je kunt verblijven, wat je kunt doen en waar je op moet letten.

Hoe kom je bij de Dode Zee in Jordanië

De Dode Zee ligt met de auto ongeveer een uur rijden van Amman, de hoofdstad van Jordanië, en ongeveer drie uur rijden van Aqaba, de enige kuststad in het land. Dit is ideaal als je een rondreis maakt met een huurauto. Je kan ook het openbaar busvervoer nemen, maar dat is minder handig en gaat niet zo vaak. Er rijden bussen van Amman naar Ma’in, waar je kunt overstappen op een taxi of minibus naar je hotel of resort aan de Dode Zee. Een andere optie is om vanuit Amman een dagtocht te boeken naar de Dode Zee.

Tip: Mocht je een rondreis door Jordanië maken dan is de Dode Zee een fantastisch punt om bij te eindigen. Niet alleen omdat je hier helemaal tot rust kan komen, maar ook omdat het vliegveld van Amman zeer goed te bereiken is.

Dode zee

Ga op zoek naar zoutkristallen tijdens zonsondergang

Op ongeveer 30 minuten rijden vanaf de resorts kom je uit op een openbaar stuk van de Dode Zee die gratis te bezoeken is. Je kan hier gewoon langs de weg parkeren. Neem het pad naar beneden en vanaf hier kan je langs het water lopen. Hier vind je grote stukken zoutkristallen en is het aan de zoutafzetting goed te zien hoe hoog het water heeft gestaan. Het water is hier erg helder en als je wilt zwemmen is het handig om veel zoet water mee te nemen om je mee af te spoelen. Ook in de avond is het een mooie plek, je kan hier bijvoorbeeld de zonsondergang bekijken. Dit is exacte locatie van het openbare strand.

Dode Zee

De tips voordat je gaat zwemmen in de Dode Zee

Het zwemmen in de Dode Zee is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van een bezoek aan Jordanië. Met deze tips ga je voorbereid het water in.

Draag geen sieraden als je de Dode Zee in gaat

Het zout kan alles behalve goud aantasten. Het hoge zoutgehalte veroorzaakt een chemische reactie met andere metalen, waardoor ze verkleuren of corroderen.

Scheer je niet kort van tevoren en controleer goed op wondjes

Door het zout gaat elke kras of schaafwond prikken. Dit komt doordat het zout in het water vocht uit je huid haalt. Dit kan pijnlijk zijn als je huid beschadigd of geïrriteerd is.

Blijf niet te lang in het water drijven

Blijf niet langer dan 15 minuten in de Dode Zee liggen. Het hoge zoutgehalte kan je namelijk uitdrogen. Ook hier komt dat doordat het zout in het water vocht uit je huid haalt.

Zak langzaam in het water en vind je evenwicht

Het water van de Dode Zee heeft een hoge dichtheid door het zoutgehalte. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk drijft. Het zwemmen of bewegen in het water is een stuk moeilijker omdat je steeds naar boven wordt geduwd. Het is daarom beter om rustig te liggen en te genieten van het drijven.

Laat je haar niet nat worden

Het zout is erg slecht voor je haar en kan het uitdrogen, beschadigen of breken. Het kan ook je haarkleur veranderen of vervagen als je geverfd haar hebt.

Neem oude zwemkleding mee

Het zout kan je zwemkleding verkleuren of laten krimpen. Het zoute water kan een blekend effect hebben op sommige stoffen of kleuren, waardoor ze lichter of anders worden. Het kan ook het elastiek in je kleding verminderen waardoor ze minder goed passen of rekken.

Spoel je na het zwemmen af met zoet water

Tijdens het drogen kristalliseert het zout op je huid en dit kan oncomfortabel aanvoelen. Dit komt doordat het ruw of plakkerig aanvoelt. Het kan ook je huid uitdrogen, wat irritatie of jeuk kan veroorzaken.

Neem geen apparaten mee het water in

Het zout blijft overal aan plakken en kan in of op bijvoorbeeld je camera of telefoon komen waardoor deze kan beschadigen. Het is daarom beter om foto’s te maken voordat je in het water gaat of nadat je helemaal bent afgespoeld en afgedroogd.

Smeer je in met de mineraalrijke modder

De modder van de Dode Zee is rijk aan mineralen zoals magnesium, kalium, calcium en ijzer, die goed zijn voor je huid. Deze mineralen voeden, verzachten en genezen je huid. Je kunt jezelf bedekken met modder die je gratis kunt vinden op het strand of in emmers bij de hotels. Laat de modder drogen op je huid en spoel het daarna af in het water. Je zult versteld staan van hoe zacht en glad je huid zal aanvoelen.

Dode zee modder

Waar kun je verblijven aan de Dode Zee?

De Dode Zee heeft een groot aanbod aan accommodaties dat voornamelijk bestaat uit luxe resorts met zwembaden, spa’s en restaurants. Dit is de meest ideale manier om de Dode Zee te bezoeken. Waar hier natuurlijk wel een prijskaartje aanhangt, is een klein beetje luxe aan het eind van je reis best fijn. Wij hebben onze favoriete resorts op een rij gezet.

  • Mövenpick Dead Sea Jordan: Dit resort beschikt over een privé strand dat direct aan de Dode Zee ligt. Je loopt zo het water in en er staat een pot met modder waarmee jij je gratis kan insmeren. Het hotel heeft ook grote zwembaden met fantastisch uitzicht over de Dode Zee. (zie onderstaande foto)
  • Dead Sea Spa Hotel: Dit is een resort dat comfortabele kamers biedt met uitzicht op de Dode Zee of de bergen. Het resort heeft een privéstrand aan de Dode Zee met ligstoelen en parasols, een buitenzwembad met glijbanen en een binnenzwembad. Maar ook een spa met massages en behandelingen en een fitnesscentrum.
  • Hilton Dead Sea Resort & Spa: Dit is een luxe resort dat elegante kamers en suites aanbiedt met balkons of terrassen met uitzicht op de Dode Zee. Het resort heeft ook een privéstrand aan de Dode Zee met drijvende pontons en twee buitenzwembaden. Het Hilton heeft ook een spa met sauna’s en stoombaden met een fitnesscentrum.
  • Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea: Dit is een luxe resort dat stijlvolle kamers, suites en villa’s biedt met terrassen of balkons met uitzicht op de Dode Zee of de tuinen. Het resort heeft ook een privéstrand aan de Dode Zee met ligstoelen en parasols en wel negen buitenzwembaden plus een binnenzwembad.

Movenpick Jordanië

Ontdek de bezienswaardigheden in de buurt van de Dode Zee

Vanaf de Dode Zee in Jordanië kun je ook bezienswaardigheden in de buurt ontdekken. Er zijn verschillende historische, religieuze en culturele plaatsen die je kunt bezoeken. Hieronder noemen wij de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving.

Baptism Site

Dit is de plaats waar Jezus Christus werd gedoopt door Johannes de Doper in de rivier de Jordaan. Het is een heilige plaats voor christenen over de hele wereld, die hier komen om te bidden, te mediteren of zich te laten dopen. Je kunt hier ook verschillende kerken, kapellen, kloosters en monumenten zien.

Mount Nebo

Dit is de plaats waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land voordat hij stierf. Het is een belangrijke plaats voor joden, christenen en moslims, die hier komen om eer te betuigen aan Mozes. Je kunt hier ook genieten van het panoramische uitzicht over de Jordaan.

Mount Nebo

Ma’in Hot Springs

Deze natuurlijke warmwaterbronnen liggen in de buurt van de Dode Zee en bieden ontspanning en genezing. Het is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de rustgevende thermale baden.

Mukawir

Gelegen op een heuveltop in het zuiden van Jordanië, is Mukawir een archeologische vindplaats met de ruïnes van het oude Herodes-fort. Het biedt niet alleen historische betekenis, maar ook een prachtig uitzicht op de omgeving.

Madaba

Madaba is een ideale bestemming voor wie houdt van kunst, geschiedenis en religie. Het is één van de oudste steden in het land die al wordt genoemd in de Bijbel. Madaba staat vooral bekend om zijn verzameling mozaïeken uit het Byzantijnse tijdperk. Maar kent ook leuke winkels, charmante cafés en restaurants waar je heerlijk kan eten.

Madaba

De Dode Zee is een geweldige plek om te relaxen en de lokale cultuur te leren kennen. Geniet hier van de luxe en voel je gewichtloos in het water.

Lees hier al onze artikelen over Jordanië

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou