16 belangrijke tips voordat je naar Jordanië gaat

16 belangrijke tips voordat je naar Jordanië gaat

Wadi Rum

Jordanië is een prachtige bestemming met een rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en gastvrije mensen. Voordat je op reis gaat naar dit fascinerende land, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel delen we de 16 belangrijkste tips voor Jordanië die je moet weten voordat je er naar toe reist. Van culturele gebruiken tot veiligheidstips en praktische informatie.

1:  Bespaar geld met de Jordan Pass

De Jordan Pass is een toeristenpas die toegang geeft tot wel 40 verschillende bezienswaardigheden in Jordanië, waaronder Petra, Jerash en Wadi Rum. Het is een handige manier om geld te besparen, omdat het toegangsprijzen bundelt en ook gelijk je visum voor Jordanië dekt. Lees hier alles wat je wil weten over de Jordan Pass.

Jerash

2:  Reizen tijdens de ramadan?

Tijdens de ramadan vasten moslims overdag. Het is mogelijk dat sommige locaties, activiteiten en restaurants dan gesloten zijn. Door buiten de ramadan om naar Jordanië te gaan zal je reis soepeler verlopen. De ramadan vindt elk jaar plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Het begin van de ramadan hangt af van de locatie waar je bent, want je moet het eerste deel van de nieuwe maan kunnen zien. Daarom verschilt het per regio wanneer de ramadan start, controleer dit goed voordat je naar Jordanië vertrekt.

3:  Het is zeker niet altijd warm in Jordanië

Hoewel Jordanië bekend staat om zijn woestijnklimaat en hete temperaturen, kan het weer in sommige maanden verrassend koel zijn. Vooral ’s avonds en tijdens de wintermaanden kan het een stuk kouder zijn. Het is verstandig om zelfs in de zomermaanden wat warme kleding mee te nemen.

Wadi Dana Eco Camp

4:  Sommige bezienswaardigheden sluiten in de winter

In de wintermaanden is het mogelijk dat bezienswaardigheden in Jordanië tijdelijk gesloten zijn vanwege het koude weer, omstandigheden en het laagseizoen. Denk hier aan de Wadi Mujib en de Wadi Ghuweir trail. Wij raden aan om van tevoren te controleren of de plaatsen die je wilt bezoeken open zijn.

5:  Neem goede schoenen mee op reis

Tijdens je bezoek aan de bezienswaardigheden in Jordanië, zoals Petra en Wadi Rum, zal je waarschijnlijk veel wandelen. Het is heel fijn om comfortabele wandelschoenen mee te nemen om je voeten te beschermen en ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van je avonturen.

Wadi Rum

6:  Trek twee dagen uit voor Petra

Petra is een uitgestrekte archeologische site met vele prachtige monumenten en paden om te verkennen. Om alles in Petra te kunnen zien en ervaren, is het aan te raden om minimaal twee dagen uit te trekken. Hierdoor heb je voldoende tijd om de belangrijkste hoogtepunten te bezoeken en ook minder drukke gebieden te verkennen. Lees ons uitgebreide artikel alles over Petra voor je ultieme voorbereiding.

7:  Respecteer de lokale cultuur

Jordanië heeft een rijke cultuur en tradities. Het is gepast om in Jordanië te kleden volgens de lokale normen, vooral bij het bezoeken van religieuze sites, zoals moskeeën en kerken. Dat betekent dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen. Vermijd dus kledingstukken zoals tanktops, hemdjes of tops met dunne bandjes. Het is belangrijk om de lokale gebruiken en gewoonten te respecteren en je gedrag aan te passen aan de Jordaanse normen. Een tip is om een dunne sjaal mee te nemen die je makkelijk over je hoofd of schouders kan leggen.

Petra The Treasury

8:  Kies de juiste reisperiode

Het kiezen van de juiste reisperiode kan een groot verschil maken in je ervaring in Jordanië. Het hoogseizoen is van maart tot mei en september tot november. In deze twee periodes is het weer aangenaam en zijn de meeste bezienswaardigheden open.

9:  Neem een geldig visum en paspoort mee

Zorg ervoor dat je paspoort minstens zes maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Jordanië. Ook heb je een toeristenvisum nodig. Deze kan jij bij aankomst op het vliegveld kopen of vooraf online bij de Jordaanse ambassade. Wij raden je aan om van tevoren de Jordan Pass te kopen, hier zit je visum al bij in.

10:  Wees bewust van de veiligheidssituatie

Hoewel Jordanië als een veilig land wordt beschouwd ligt het wel tussen een aantal conflictlanden. Het is verstandig om op de hoogte te blijven van de actuele veiligheidssituatie en reisadviezen, check dit altijd vlak voor je vertrekt.

Wadi Ghuweir Trail

11:  Let op je gezondheid en hygiëne

Zorg ervoor dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om gezond te blijven tijdens je reis in Jordanië. Het water uit de kraan is over het algemeen niet drinkbaar. Drink alleen water uit waterflessen die je in elke winkel kan kopen. Was ook regelmatig je handen om besmettingen te voorkomen. Er zijn geen vaccinaties die je verplicht moet hebben voor je naar Jordanië gaat. Wel is het raadzaam om je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A. Zorg er ook voor dat je ORS zakjes en middelen tegen diarree bij je hebt voor het geval dat. Kom je Jordanië binnen vanuit een gele koorts gebied neem dan wel de vaccinatie of neem het bewijs ervan mee.

12:  Neem contant geld mee en leer onderhandelen

Zorg ervoor dat je altijd contant geld bij je hebt voor kleine maar ook grote aankopen, pinnen is niet overal mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan taxi’s maar ook gidstochten worden contant betaald. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in hotels, restaurants en grotere winkels. Onderhandelen is gebruikelijk op lokale markten en winkels, oefen je onderhandeling skills en ga voor de beste prijs!

Amman Souk

13:  Verdiep je in vervoersmogelijkheden en verkeersregels

Jordanië heeft verschillende vervoersmogelijkheden, waaronder taxi’s, bussen en huurauto’s. Het is handig om je vooraf goed in te lezen. Houd er rekening mee dat het rijgedrag in het verkeer in Jordanië anders kan zijn dan wat je gewend bent.

14:  Leer enkele basiszinnen in het Arabisch

Hoewel veel Jordaniërs Engels begrijpen en spreken, kan het leren van enkele basiswoorden of zinnen in het Arabisch erg fijn zijn. Het tonen van interesse in de taal en cultuur wordt vaak gewaardeerd en kan leiden tot leuke ontmoetingen en gesprekken. De basis:

  • Marhaba (hallo) en maasalaamah (tot ziens)
  • Kaif halak (hoe gaat het met u?)
  • Shukran (dank je wel)
  • Na’am (ja) en la (nee)
  • Afwan (sorry/pardon)
  • Yallah (kom op/we gaan)

auto woestijn wadi rum

15:  Geniet van de lokale gerechten en hou rekening met tradities

Jordanië staat bekend om zijn heerlijke keuken, vol smaken en unieke gerechten. Probeer lokale specialiteiten zoals mansaf, falafel en hummus. Hou ook rekening met de lokale tradities en gebruiken. Doe je schoenen uit als je een huis of tent binnenkomt. Stel je open en dankbaar op bij het accepteren van gastvrijheid. Gebruik ook altijd je rechterhand om iets te pakken. Niet alleen wordt dit enorm gewaardeerd, je breek ook meteen het ijs bij je gastheer of vrouw.

16:  Het stopcontact gebruiken

Je hebt in Jordanië vaak een andere stekker nodig om je elektrische apparaten aan te sluiten en op te laden. Omdat in Jordanië veel verschillende typen stopcontacten worden gebruikt raden wij je aan om een wereldstekker mee te nemen. De stroomvoorziening in Jordanië is hetzelfde in Nederland, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de compatibiliteit van je apparaten.

Wadi Rum zonsondergang

Met deze tips voor Jordanië ben je helemaal voorbereid op een mooi avontuur. Check zeker al onze artikelen over Jordanië, hier vind je de beste reisroutes, uitgebreide artikelen over de regio’s en nog veel meer. Wij wensen je een geweldige reis toe!

Lees hier al onze artikelen over Jordanië

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou