Alle hoogtepunten van een bezoek aan Petra. Dit mag je niet missen

Alle hoogtepunten van een bezoek aan Petra. Dit mag je niet missen

Petra The Treasury

Petra is een van de meest indrukwekkende en fascinerende plekken ter wereld. Deze oude stad, die uit de rotsen is gehouwen door de Nabateeërs, is een van de zeven wereldwonderen en een UNESCO-werelderfgoed. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het was ooit de hoofdstad van het Nabateese koninkrijk en diende als belangrijke handelsroute tussen het Midden-Oosten, Azië en Europa. Deze historische stad is een must-see voor elke reiziger die houdt van geschiedenis, cultuur en natuur. Maar hoe bereid je je voor op een bezoek aan Petra? Wat zijn de belangrijkste tips en bezienswaardigheden? In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt om het meeste uit je tijd in Petra te halen.

Koop de Jordan Pass

Een van de beste tips voor een bezoek aan Petra is om de Jordan Pass te kopen. Dit is een pas waarmee je gratis toegang krijgt tot meer dan 40 attracties in Jordanië, waaronder Petra. Bovendien hoef je geen visumkosten te betalen als je de pas vooraf online koopt. De Jordan Pass kost 70, 75 of 80 JD, afhankelijk van of je 1, 2 of 3 dagen in Petra wilt doorbrengen. Een los kaartje kost je al 50, 55 of 60 JD. Met de Jordan Pass bespaar je al snel geld en is direct via de officiële website aan te schaffen.

Petra

Bezoek de mooiste bezienswaardigheden in Petra

Dit zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Petra die je niet mag missen als je deze wonderbaarlijke stad bezoekt. Er is nog veel meer te zien en te doen, dus neem je tijd om alles te ontdekken. Wij raden je aan om twee dagen de tijd te nemen om Petra te bezoeken.

De Siq

Dit is de smalle kloof die leidt naar de Treasury en is direct je eerste indruk van Petra. De Siq is 1,2 kilometer lang en heeft hoge roodachtige rotsmuren die soms maar drie meter van elkaar verwijderd zijn. De Siq is een indrukwekkende natuurlijke formatie die je het gevoel geeft dat je een andere wereld binnenstapt. Onderweg kom je talloze fascinerende sculpturen en graven tegen die je doen beseffen hoe ontwikkelt deze oude beschaving was.

Treasury

Eén van de absolute hoogtepunten van een bezoek aan Petra is de iconische Treasury, ook wel bekend als Al-Khazneh. Dit indrukwekkende gebouw is uitgehouwen uit massieve rotsen en dient als de ingang van de stad. De Schatkamer was oorspronkelijk een graftempel voor een Nabateese koning, maar kreeg later de naam Schatkamer omdat gedacht werd dat er een schat verborgen was in de urn bovenaan. Het is werkelijk adembenemend om te zien hoe dit meesterwerk uit de oudheid bewaard is gebleven.

The Siq

Monastery

Een andere must-see in Petra is het Monastery, ook wel bekend als Ad Deir. Het gebouw is vergelijkbaar met de Treasury, maar nog groter en indrukwekkender. Oorspronkelijk was het een graftempel voor een Nabateese godheid, maar werd later gebruikt als een kerk door christenen. Om bij het Klooster te komen moet je zo’n 900 treden beklimmen of je neemt via Little Petra de Backdoor Trail. Het kost wat moeite om er te komen maar dit is het zeker waard.

petra the monastery

The Theater

Dit is een groot theater dat uit de rotsen is gehouwen in de 1e eeuw na Christus. Het theater bood plaats aan zo’n 8500 toeschouwers en werd gebruikt voor religieuze en culturele evenementen. Het theater is gedeeltelijk beschadigd door een aardbeving, maar nog steeds indrukwekkend om te zien.

Petra Theater

The Royal Tombes

Dit is een reeks van vier grote en rijkelijk versierde façades die uit de rotsen zijn gehouwen langs de hoofdstraat van Petra. De Koninklijke Tombes waren waarschijnlijk de laatste rustplaatsen voor enkele Nabateese koningen en edelen. De bekendste zijn de Urn Tombe, de Zijden Tombe, de Korinthische Tombe en de Paleis Tombe.

Petra

De Colonnadestraat

Dit is de oude hoofdstraat van Petra, die geflankeerd wordt door zuilen en gebouwen. De Colonnadestraat was het centrum van het commerciële en sociale leven in Petra. Je kunt hier onder andere de Grote Tempel, het Nymphaeum, de Byzantijnse Kerk en het Archeologisch Museum zien.

Petra Colonnade straat

High Place of Sacrifice

Dit is een heilige plaats waar de Nabateeërs rituele offers brachten aan hun goden. Je kunt hier nog steeds de altaren, obelisken en triclinia (banketten) zien die gebruikt werden voor deze ceremonies. Om bij de High Place of Sacrifice te komen, moet je ongeveer 700 treden beklimmen. Maar dit wordt beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over Petra.

Petra

Bezoek Little Petra en neem de Backdoor Trail

Een andere tip voor een bezoek aan Petra is om ook Little Petra te bezoeken en de Backdoor Trail te volgen. Little Petra is gratis en ligt ongeveer acht kilometer bij Wadi Musa vandaan. Het is een kleinere en minder bekende versie van Petra. Je kunt hier enkele grotten en façades zien die uit de rotsen zijn gehouwen, maar dan zonder de toeristische drukte. De Backdoor Trail is ongeveer acht kilometer lang en je doet er ongeveer twee uur over. Je loopt door een prachtig landschap van woestijn, bergen en kliffen, en je komt weinig andere mensen tegen. Je eindigt bij de Monastery, een van de hoogtepunten van Petra, maar ook een van de minst bezochte. Zo vermijd je de lange en steile trap die de meeste toeristen moeten nemen om bij de Monastery te komen. Je kunt de backdoor trail op drie manieren volgen:

  • Vanaf Little Petra. De start van de trail vind je aan de linkerkant van de parkeerplaats bij Little Petra. Neem een busje vanaf de hoofdingang van Petra of ga met een taxi.
  • Vanaf de autoweg. Als je met een auto of taxi komt, kun je ook beginnen bij een bordje naast de weg dat “Petra Hiking Trail” aangeeft. Dit is ongeveer de locatie.
  • Vanaf Seven Wonders Bedouin Camp. Dit is een populaire accommodatie vlakbij Little Petra, waar je ook kunt beginnen met de trail. Dit is hetzelfde startpunt als langs de autoweg.

Je kunt de Backdoor Trail zelf doen, een gids is niet nodig. Wij raden je aan om deze route op de tweede dag van je bezoek aan Petra te doen zodat je het entreeticket vast in bezit hebt. Vergeet niet om je paspoort en je entreeticket mee te nemen. Je hebt deze nodig om je Jordan Pass te laten scannen bij de controlepost.

Petra The Monastery

Bezoek Petra by Night

Een speciale manier om Petra te ervaren is om het bij nacht te bezoeken. Drie keer per week (op maandag, woensdag en donderdag) wordt Petra by Night georganiseerd, een magisch evenement waarbij je door de Siq naar de Treasury loopt, verlicht door duizenden kaarsen. Bij de Treasury kun je genieten van traditionele muziek en verhalen onder de sterrenhemel. Petra by Night kost 17 JD per persoon en duurt ongeveer twee uur. Je kunt je kaartje kopen bij het bezoekerscentrum of bij je hotel. Je moet wel in het bezit zijn van de Jordan Pass of een entreeticket hebben gekocht.

Petra by night

Lees je goed in of neem een gids

Een van de vragen die je je misschien stelt als je Petra gaat bezoeken, is of je een gids moet nemen of niet. Een gids kan je veel vertellen over de geschiedenis, cultuur, architectuur en helpt je de weg te vinden in Petra. Vanuit elke stad in Jordanië kan je wel een dagtocht met gids boeken. Maar een losse gids (zo’n 50 JD) of een tour kan vrij prijzig zijn en eigenlijk is het veel leuker om zelf de weg te verkennen in deze prachtige stad.

Wij raden je aan om voor je vertrek naar Jordanië of misschien zelfs de avond voor je bezoek aan Petra zelf informatie op te zoeken. Gebruik ook de offline kaart van Jordanië in Maps.me en pin vast alle plekken die je wil zien. Zo kun je in je eigen tempo deze historische stad verkennen, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders. Het kijken van een documentaire kan je bezoek aan de stad echt tot leven brengen.
Petra, Jordan | Civilisations – BBC Two
Petra Documentary: Lost City Of Stone – Documentary HD

Petra The Treasury

Ga zo vroeg mogelijk

Om de drukte en de hitte te vermijden, is het aan te raden om zo vroeg mogelijk naar Petra te gaan. Zowel in de zomer als in de winter is Petra open vanaf zes uur in de ochtend. Dat lijkt misschien vroeg, maar het is het absoluut waard. In de loop van de ochtend beginnen de belangrijkste plekken in Petra – en zeker de beroemde Siq en Treasury – vol te lopen met toeristen. Dat zou echt afbreuk doen aan de unieke ervaring, wees de menigte voor.

Kleed je respectvol en comfortabel

Petra ligt in een woestijngebied, dus het kan er erg heet worden. Draag luchtige kleding die je schouders en knieën bedekt het is namelijk een heilige plaats voor veel mensen. Zorg ervoor dat je je respectvol en comfortabel kleedt voor je bezoek aan Petra. Draag stevige schoenen, want je zult veel lopen en klimmen op ongelijke paden en trappen. Vergeet ook niet om een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen om je te beschermen tegen de zon.

Petra

Neem je paspoort mee

Een andere belangrijke tip voor een bezoek aan Petra is om je paspoort mee te nemen. Je hebt dit nodig om je Jordan Pass te laten scannen bij de ingang van Petra. Zonder paspoort kom je niet binnen, ook al heb je al betaald voor je Jordan Pass.

Dierenritten

Als je Petra gaat bezoeken, zul je waarschijnlijk veel aanbiedingen krijgen om een ritje te maken op een kameel, paard of ezel. Hoewel dit misschien verleidelijk klinkt, zijn er goede redenen om dit niet te doen. Veel van de dieren die aangeboden worden voor ritten in Petra krijgen te weinig voedsel, water, verzorging of rust. Soms worden ze ook hardhandig behandeld door hun eigenaren. Zo hebben de dieren vaak verwondingen of ziektes en krijgen meestal niet de nodige behandeling. Als je echt wilt genieten van Petra, raden wij aan om het te voet te doen. Je zult meer zien, meer leren en meer respect hebben voor deze unieke en wonderbaarlijke plek.

Ezel bij Petra

Neem water en snacks mee

Een bezoek aan Petra kan vermoeiend zijn, dus het is belangrijk om genoeg te eten en drinken. Neem genoeg water en snacks mee voor je bezoek aan Petra. Er zijn wel wat kraampjes en cafés in Petra waar je eten en drinken kunt kopen, maar die zijn vaak duur en niet altijd van goede kwaliteit.

Petra heeft je omver geblazen met de verbazingwekkende gebouwen en schitterende uitzichten. Het is ongetwijfeld een van je hoogtepunten op je rondreis door Jordanië.

Lees hier al onze artikelen over Jordanië

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou