Golden Circle IJsland: De mooiste bezienswaardigheden

Golden Circle IJsland: De mooiste bezienswaardigheden

Hike Reykjadalur Steam Valley

De Golden Circle is een populaire route in IJsland die je langs drie van de meest bekende bezienswaardigheden van het land brengt: Geysir, Gullfoss en Thingvellir National Park. De route is ongeveer 300 kilometer lang en kan in één dag worden afgelegd. Mocht je meer tijd hebben, dan hebben we nog vijf aanraders toegevoegd om je een complete beleving te geven van IJslands Golden Circle.

Golden Circle route en tijd

We geven een beschrijving van de route vanuit Reykjavik, waarbij je bij Thingvellir National Park begint. De route is in één dag af te leggen als je de drie belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien. Ben je langer in IJsland? Neem dan twee dagen de tijd en bezoek de andere bezienswaardigheden die langs de route liggen ook zeker.

Als je de route in twee dagen doet, dan is onderstaande de beste manier om dit te doen.

Dag 1:

  • Thingvellir National Park
  • Geysir en Strokkur
  • Gulfoss Waterval
  • Faxi Waterval
  • Kerid Krater
  • Overnacht in Selfoss

Dag 2:

  • Reykjadalúr Stoomvallei
  • Raufarhólshellir Lavagrot

Wij hebben twee dagen de tijd genomen om alle plekken rustig te bekijken en beleven. De Golden Circle is te doen met een gids vanuit Reykjavik. Zelf hebben wij dit met een huurauto gedaan en dat raden we je zeker aan. Wij vonden het prettig om overal rustig rond te kunnen lopen op ons eigen tempo. Bekijk hier de route via Google Maps.

Tip: Bekijk vooraf of de weg goed is om op te rijden via road.is en of het veilig is om te reizen naar het gebied waar je heen wilt via safetravel.is

Thingvellir National Park Öxarárfoss Waterfall

1:  Thingvellir National Park

Thingvellir National Park is een van de drie nationale parken in IJsland en ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. Het park is een UNESCO-werelderfgoed en staat bekend om zijn unieke geologie, geschiedenis en natuur wat allemaal in een actieve vulkanische zone ligt. Het ligt op de Midden-Atlantische Rug wat de scheidingslijn tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen is. De platen bewegen zich elk jaar ongeveer twee centimeter uit elkaar waardoor het park wordt gekenmerkt door diepe kloven en spleten. Hier kun je zelfs duiken in het Silfra ravijn wat bekendstaat om het heldere, maar erg koude water. Daarnaast is het park rijk aan water, met onder meer de Öxarárfoss-waterval en het Thingvallavatn-meer.

Thingvellir National Park

2:  Geysir en Strokkur

Geysir en Strokkur zijn twee van de meest populaire bezienswaardigheden in IJsland. Ze liggen in het Haukadalur-dal, een geothermisch actief gebied in het zuidwesten van het land. Geysir is de geiser waarnaar de term “geiser” is vernoemd. Het is de grootste geiser in IJsland, maar hij is niet meer zo actief als hij ooit was. De uitbarstingen van de Geysir zijn onvoorspelbaar, maar ze kunnen wel tot 70 meter hoog komen. De laatste keer was in 2016 en daarvoor in 2000. Als hij spuit, maak dan zeker foto’s, want die zullen uniek zijn! De Strokkur is de meest actieve geiser in IJsland. Hij barst elke vier tot acht minuten uit en spuit water tot ongeveer 20 meter hoog de lucht in. Strokkur is een betrouwbare geiser die altijd een spektakel biedt.

Let op: Het water is heet, want het wordt verwarmd door magma. Houd je aan geldende regels en blijf achter de hekken.

Strokkur

3:  Gulfoss waterval

De naam Gullfoss betekent “gouden waterval”. Hij wordt zo genoemd vanwege de gouden gloed die het water krijgt wanneer de zon erop schijnt. Deze ligt in het noordoosten van de Golden Circle. De waterval is ongeveer 32 meter hoog en 23 meter breed. Er zijn twee “trappen” waar het water vanaf valt. De eerste trap van 11 meter en de grote in een kloof eindigende trap van 70 meter. Er liggen twee wandelpaden langs de tweetraps waterval. Je kunt langs de onderkant van de waterval lopen en het gedonder van het water van dichtbij meemaken. De andere route brengt je langs de bovenkant om van hoog de waterval te bekijken. In de winter is de onderste wandelroute meestal afgesloten.

Gulfoss

Te bezoeken bezienswaardigheden op de route

4:  Faxi waterval

De Faxi waterval is een verborgen parel. Deze waterval ligt iets afgelegen van de Golden Circle in IJsland. Maar daardoor is hij vaak rustig en ongerept. De waterval is minder hoog dan de Gullfoss, maar wel enorm breed. Er zwemt veel zalm in deze rivier, daarom is er handmatig een zalmladder naast gebouwd, wellicht zie je ze wel omhoog springen. Je wilt dit zeker niet missen als je in alle rust wilt genieten van de kracht van de natuur.

Faxi Waterfall

5:  Kerid krater

De Kerið krater is een explosiekrater. Hij is ontstaan door een uitbarsting van een vulkaan ongeveer 3000 jaar geleden. De uitbarsting zorgde voor een instorting van de magmakamer, waardoor de krater is ontstaan. De Kerið krater is 55 meter diep en 170 meter breed. De krater is deels met water gevuld, waardoor het een unieke uitstraling heeft. Het water in de krater is groen van kleur, wat komt door de aanwezigheid van ijzeroxide.

Tip: Bij de krater betaal je een entreeprijs. Hou er rekening mee dat je contant geld bij je hebt.

Kerid Crater

6:  Reykjadalúr Thermale bron

Reykjadalur, ookwel de stoomvallei, is bekend om zijn natuurlijke warmwaterbron dat als een rivier door de vallei stroomt en een temperatuur heeft van ongeveer 40 graden Celsius. Vanaf de parkeerplaats is de wandeling naar de warmwaterbron zo’n drie kilometer lang en duurt ongeveer een uur. De wandeling is vrij gemakkelijk, maar er zijn wel wat hoogteverschillen. Onderweg kom je langs verschillende geothermische bezienswaardigheden, zoals fumaroles (gaten in de grond waar hete gassen uit ontsnappen), modderpotten en hete poelen. Aan het eind van de wandeling is de rivier twee meter breed en de diepte varieert van kniehoogte tot borsthoogte. Het water is helder en heeft een lichtbruine kleur. Baden in de warmwaterbron is een unieke ervaring. Het water is heerlijk warm en het uitzicht op de vallei is adembenemend. Je bent in totaal met deze prachtige vallei en heerlijke bron zo’n drie uur bezig.

Tip: Neem zwemkleding en een handdoek mee, want je wilt zeker het water in. Neem ook eten en drinken mee, aangezien dit hier niet te krijgen is.

Reykjadalur Steam Valley

7:  Raufarhólshellir Lava grot

Raufarhólshellir is een lavatunnel in het zuidwesten van IJsland, dat ligt in het Hengillgebergte. De tunnel is ongeveer 1.360 meter lang en is gevormd door een lavastroom die ongeveer 5.200 jaar geleden door het gebied stroomde. De tunnel heeft een breedte van 10 tot 30 meter en een hoogte van 5 tot 10 meter. Het plafond en de vloer van de tunnel zijn bedekt met prachtige lavaformaties. Je kunt hier een rondleiding boeken voor de beste ervaring en de meeste informatie.

Tip: Het is erg koud in de tunnel, het is verstandig om je warm aan te kleden. Het is geen makkelijk pad, we raden daarom goede wandelschoenen aan.

Raufarhólshellir Lava Cave

Overnachting tijdens de Golden Circle IJsland

Selfoss is een klein dorpje halverwege de Golden Circle dat perfect is voor een overnachting, mocht je de laatste twee onderdelen van de Golden Circle in IJsland in alle rust willen doen. In het dorp kun je naar het museum Skyrland waar je leert over het ontstaan van het bekende melkproduct Skyr. Voor de overnachtingen zijn er genoeg hostels te vinden. Slaap je liever comfortabeler, dan hebben we hieronder een unieke beleving en een heerlijk hotel staan.

Hotelaanbeveling Selfoss: Hotel Selfoss. Hier kun je comfortabel slapen op de zachte bedden in dit centraal gelegen hotel met uitstekend ontbijt.

Selfoss Golden Circle IJsland

 

Zoals je kunt lezen is de Golden Circle een geweldige manier om kennis te maken met de spectaculaire natuur van IJsland. Wil je meer van het IJsland zien, bekijk dan ook zeker onze 9 daagse reisroute of 16 daagse reisroute door IJsland. Of misschien wil je wel eens op nabijgelegen eiland Vestmannaeyjar kijken.

Lees hier al onze artikelen over IJsland

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou