Diamond Circle in IJsland: De 6 bezienswaardigheden

Diamond Circle in IJsland: De 6 bezienswaardigheden

Myvatn meer IJsland

De Diamond Circle in IJsland is een bijzondere route in het noorden van IJsland, met unieke bezienswaardigheden. Je wordt hier verrast door watervallen die hun weerga niet kennen, grotten waar je u tegen zegt en meren waarbij de schoonheid niet te geloven is. Bekijk de Dettifoss en Godafoss watervallen en geniet van de natuur in de Ásbyrgi godenvallei. Ontspan in de natuurlijke waterbronnen van Mývatn en bezoek het vissersdorp Húsavík en de tweede stad van IJsland, Akureyri. In dit artikel laten we alle schitterende bezienswaardigheden van de Diamond Circle zien.

Hoeveel dagen heb je nodig

Deze route is in één dag af te leggen. Je kunt dan alle locaties snel bezoeken. Wil je toch een walvistour doen of ontspannen in de natuurbaden? Dan raden we aan om hier twee dagen voor uit te trekken, waardoor je langer op alle locaties kunt zijn. Je wilt absoluut de tijd nemen bij al het natuurschoon dat er in de omgeving te vinden is.

Wil je de route in twee dagen doen, dan raden we aan het in de onderstaande volgorde te doen:

Dag 1:

 • Akureyri
 • Godafoss
 • Myvatn gebied
 • Overnachten in Husavik

Dag 2:

 • Husavik
 • Asbyrgi
 • Dettifoss, Hafrigilfoss en Selfoss

Akureyri Overview

Vervoer

Als je de Diamond Circle gaat verkennen, raden wij een huurauto aan. Het openbaar vervoer is voor de bezienswaardigheden helaas niet geregeld. Hou rekening met de weersomstandigheden en de verkeersomstandigheden. Een andere manier om de Diamond Circle in IJsland te verkennen is om vanuit Akureyri tours te boeken.

Tip: Bekijk vooraf of de weg goed is om op te rijden via road.is en of het veilig is om te reizen naar het gebied waar je heen wilt via safetravel.is

Route van de Diamond Circle in IJsland

We geven de route aan in de volgorde vanaf Akureyri. Je volgt de route van 250 kilometer met de klok mee, maar andersom kan de route natuurlijk ook afgelegd worden. Uiteraard bepaal je zelf waar je begint. Tussen Akureyri en de Diamond Circle ligt een tunnel aan de ringweg 1, waar je tol voor moet betalen. Je moet jouw auto hier van tevoren registreren, anders komt er een fee bovenop. Dit doe je via deze site. Je kunt ook 10 minuten omrijden via de Víkurskarð weg, hiervoor neem je de 83 en de 84. Het weer moet echter wel meezitten, anders kan de weg dicht zijn. Kijk altijd op road.is welke route het handigst is.

1:  Bezoek aan het mooie Akureyri

Deze tweede grootste stad van IJsland heeft veel te bieden. Bezoek de grote kerk eens of ga walvissen spotten met een tour. Ga naar het gratis Fairytale Garden om eigengemaakte beelden te zien of ga eens met een zipline over de Glazen Rivier Vallei heen. Er zijn ook nog musea zoals het Aviation en Industrial Museum. Ook zijn er zijn tal van evenementen en er is een prachtig centrum waar je kunt winkelen en uitgaan. Dit kun je allemaal lezen in ons artikel over Akureyri.

Kerk Akureyri

2:  Godafoss, de waterval van de goden

Op 45 minuten rijden van Akureyri vind je de Godafoss waterval. Deze unieke hoefijzer-vormige waterval heet letterlijk vertaald de waterval van de goden. Je kunt aan de oostzijde van deze waterval makkelijk parkeren, vlakbij het Godafoss café en het tankstation. Je kunt vanaf deze zijde een smal wandelpad naar beneden nemen waar je dichtbij de rivier kunt komen. Trek wel goede wandelschoenen aan, het kan er namelijk glad zijn. Maak ook zeker een wandeling naar de andere kant van de waterval, die door de bijzondere vorm van de waterval een heel ander beeld geeft.

Godafoss Diamond Circle

3:  Bezoek het Mývatn gebied

In het zuiden van de Diamond Circle in IJsland vind je het gebied wat een wonder der natuur is. Er zijn hier verschillende bezienswaardigheden die allemaal de moeite waard zijn, deze hebben we voor je op een rijtje gezet. Dit gebied staat het meest bekend om het prachtige Mývatn meer, dat je zeker niet mag missen.

 • Loop de natuurlijk gevormde Donkere Forten van Dimmuborgir eens in. Deze uit vulkanisch gesteente ontstane rotsformaties geven de beleving van een vervallen kasteel.
 • Breng een bezoekje aan het Krafla gebied, waar je de Leirhnjúkur Lava velden kunt zien.
 • Bekijk de verdekt opgestelde Hverir Geothermale Velden. De modderpotten zijn bijna 200 graden Celsius en het opzoeken waard. Je kunt ze ook met een tour bezoeken.
 • Natuurlijk heb je het Mývatn meer, waarbij je een prachtig uitzicht hebt en verschillende rotsformaties kunt zien en beklimmen.
 • Ontspan in de heerlijke Mývatn Nature Baths na een rondwandeling in dit prachtige gebied.

Let op: Deze bijzonderheden liggen ver uit elkaar en kunt ze enkel bekijken als je met eigen vervoer bent of een volledige tour hebt geregeld.

Myvatn Lavaveld

4:  Dettifoss, Hafrigilsfoss en Selfoss watervallen

Aan de oostkant van de Diamond Circle vind je de Dettifoss, de krachtigste waterval van niet alleen IJsland, maar van heel Europa. Het water valt van een hoogte van 44 meter over een breedte van wel 100 meter. Bij het parkeren van de auto hoor je de Dettifoss al donderen. Je kunt ook twee kilometer stroomafwaarts van de Dettifoss gaan, waar de Hafrigilsfoss ligt. Deze is een stuk minder bezocht maar net zo mooi. Deze waterval heeft een hoogte van 27 meter en een kleine wandeling maken is zeker een aanrader. Als je één kilometer stroomopwaarts loopt van de Dettifoss kom je bij de schitterende Sellfoss waterval. Deze is een stuk lager met 11 meter, maar wel net zo breed. Hierdoor wordt de waterval vaak onterecht overgeslagen. Je kunt via maps.me of google maps de route vinden langs de watervallen.

Wil je aan de drukke, maar goed bereikbare westelijke kant van de waterval uitkomen, dan neem je de 862 vanaf de ringweg 1. De oostelijke kant is rustiger, maar ook minder goed te bereiken door de grindweg 864 die er naartoe leidt. Voor de grindweg raden we wel een 4×4 aan.

Dettifoss Waterval Diamond Circle

5:  Ásbyrgi, de Godenvallei

De mythe gaat dat de god Odin met zijn achtbenige paard Sleipnir reed en zijn hoef plantte in de grond, waarbij Ásbyrgi werd gecreëerd. De geologische verklaring is dat er een overstroming is geweest als gevolg van een uitbarsting duizenden jaren geleden. Het enige wat wij weten is dat het natuurgebied schitterend is en er genoeg wandelpaden liggen om de hoefijzervormige vallei van alle kanten te bekijken en te bewonderen. Je kunt rijden naar de punt van de hoef, maar ook drie kilometer wandelen. Ook is er de mogelijkheid om de Eyjan (Eiland in het IJslands) te beklimmen. Hierdoor heb je het beste uitzicht op de Godenvallei.

Asbyrgi Diamond Circle IJsland Asbyrgi Diamond Circle IJsland

6:  Húsavík, de walvis hoofdstad van de wereld

Waarom Húsavík zo wordt genoemd, komt door het feit dat er op 98% van de walvisspot tours een walvis wordt gezien. De plek om heen te gaan als je dit wilt ervaren. Je kunt ook genieten in de Geosea Zeebaden, met mineraalrijk en aard verwarmd water. Uiteraard kun je ook het Walvis museum bezoeken of een wandeling maken in de omgeving. En je kunt de microbrouwerij Húsavík Öl bezoeken, die constant nieuwe bieren brouwt.

Walvis Husavik IJsland

De beste tijd om de Diamond Circle te bezoeken is tijdens de zomermaanden, wanneer het weer het meest gunstig is. In de maanden daarbuiten is het weer koud en guur en in de winter zijn een aantal plaatsen niet goed bereikbaar vanwege de sneeuw. Wil je meer zien van IJsland of alles lezen over de Golden Circle? Kijk dan vooral even verder op onze site.

Lees hier al onze artikelen over IJsland

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou