De top 8 bezienswaardigheden van Vestmannaeyjar (Westman Islands)

De top 8 bezienswaardigheden van Vestmannaeyjar (Westman Islands)

Vestmannaeyjar, ook wel bekend als de Westman-eilanden, is een betoverende archipel die bestaat uit veertien eilanden en talloze rotsformaties die uit de oceaan oprijzen. Vlak voor de zuidkust van IJsland, bieden deze eilanden een prachtige natuurlijke schoonheid en avontuurlijke mogelijkheden voor wandelaars van alle niveaus. Of je nu geïnteresseerd bent in het verkennen van vulkanische landschappen, het observeren van zeevogels of het ontdekken van verborgen grotten, Vestmannaeyjar zal je ongetwijfeld verrassen. Laten we de bezienswaardigheden en hikes op deze prachtige archipel verkennen.

Vervoersopties en toegankelijkheid

De verbinding van Heimaey, het bewoonde eiland van de Westman, met het vasteland wordt onderhouden door een veerboot naar Landeyjarhöfn, een recent aangelegde veerhaven aan de zuidkust van IJsland vrijwel recht tegenover de Vestmannaeyjar met een vaartijd van 30 minuten. Het is mogelijk om op de veerboot een auto mee te nemen, maar dan is reserveren noodzakelijk. Dat doe je hier. Heimaey heeft ook een klein vliegveld, vanwaar diverse vliegmaatschappijen een frequente dienst onderhouden met Reykjavíkurflugvöllur (Reykjavik Domestic Airport).

Op het eiland zelf kun je met je eigen huurauto rondrijden, maar heb je die op het vasteland laten staan of wil je fietsen en lopen, kan dat prima op het eiland. Fietsend kom je overal makkelijk en er zijn fietsverhuurbedrijven aanwezig. Je kunt ook een tour boeken waarbij je met een elektrische scooter een rondleiding kunt krijgen over het eiland.

1:  Eldfell-vulkaan

Een must-see voor liefhebbers van geologie en geschiedenis. De Eldfell-vulkaan domineert het landschap van Heimaey, het grootste eiland van de archipel. In 1973 barstte de vulkaan uit en bedekte de helft van de stad met lava. Dankzij deze uitbarsting is er twee vierkante kilometer aan grond bijgekomen. Je kunt de vulkaan beklimmen en genieten van een panoramisch uitzicht over de eilanden en de oceaan.

IJsland Westman Islands

2:  Stórhöfði

Voor vogelliefhebbers is Stórhöfði op de Westman eilanden een waar paradijs. Dit gebied aan de zuidkust van Heimaey is de thuisbasis van talloze vogelsoorten, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten en noordse stormvogels. Maak een wandeling naar de vuurtoren op Stórhöfði en geniet van een adembenemend uitzicht op de kliffen vol met vogels. Je kunt dicht bij de vogels komen, maar probeer ze niet te verstoren.

IJsland Westman Icons of Iceland Puffins

3:  Bezoekerscentrum Beluga en Puffin Sanctuary met aquarium

Het opvangcentrum voor vogels, voornamelijk puffins, die het alleen niet meer redden. Daarnaast zijn er twee geredde Beluga walvissen, die helaas niet meer terug kunnen naar het wild. Met jouw bezoek help je deze walvissen te onderhouden en het reddingswerk voort te zetten. Daarnaast kun je veel leren over de puffins en de beluga’s en is dit mooie museum zeker een bezoek waard.

IJsland Westman Beluga IJsland Westman Puffin

4:  Skansinn

Het fort bij Skansinn werd in 1586 gebouwd op verzoek van de Deense koning om de handel van de koning te verdedigen tegen acties uit het Engelse koninkrijk. In Skansinn kun je een kanon uit 1586 zien, dat onder andere werd gebruikt tijdens oefeningen van het bataljon van de Westman-eilanden dat werd opgericht na de ontvoering door de Turken. Skansinn heeft ook een zwarte staafkerk, een replica van de eerste kerk op de Westman-eilanden die werd gebouwd tijdens de kerstening van de IJslanders in het jaar 1000 na Christus.

Tegenover Skansinn ligt een vallei genaamd Hraunskógur. In de volksmond wordt deze vaak Death Valley genoemd. Dit komt doordat er giftig gas ophoopte van de uitbarsting en dat was dodelijk om in te ademen. Het is nu gelukkig veilig om naar de vallei te gaan en het is de perfecte plek voor een picknick.

5:  Heimaklettur

Deze indrukwekkende klif op Vestmannaeyjar biedt een uitdagende hike met een beloning van prachtige uitzichten. Start je klim uitdagend met trappen en ladders. Op de spannende stukken hangen zelfs kettingen zodat je jezelf kunt vasthouden. Loop langs de geweldige kliffen en bovenaan kun je het gastenboek van de top tekenen. Vergeet je ons daar niet te noemen? Geniet van een panoramisch uitzicht over de archipel, met de uitgestrekte oceaan aan de ene kant en de grillige kustlijn aan de andere kant. Je bent hier ongeveer anderhalf uur mee bezig.

IJsland Westman Heimaklettur

6:  Klettshellir-grot

Avontuurlijke zielen kunnen de mysterieuze Klettshellir-grot verkennen, een ondergronds labyrint van tunnels en kamers die zich uitstrekt onder het landschap van de Westman eilanden. Neem deel aan een rondleiding met een RIB boot en ontdek de geheimen van deze verborgen wereld, gevormd door vulkanische activiteit.

IJsland Westman Klettshellir grot

7:  Herjólfsdalur

Voor een vleugje geschiedenis en natuurlijke schoonheid is een bezoek aan Herjólfsdalur een must. Dit gebied biedt wandelpaden die door groene valleien en langs watervallen slingeren. Bovenaan de top moet je zelfs met touwen naar boven klimmen, dus het is niet zomaar een wandelpad. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de zee en over de Westman eilanden.

IJsland Westman Herjolfsdalur

8:  Vuurwerkfestival Þjóðhátíð (Thjodhautid)

Letterlijk betekent dit: Nationale feestdag. Als je het geluk hebt om Vestmannaeyjar te bezoeken tijdens het Vuurwerkfestival, kun je getuige zijn van een spectaculaire show van licht en kleur. Dit vindt plaats in het weekend voor de 1e maandag in augustus. Elk jaar komen er duizenden mensen naar de archipel om te genieten van de prachtige vuurwerkshows die worden afgestoken boven de eilanden. Dit betekent ook drukte en dat je bijtijds moet boeken als je hierbij wil zijn.

IJsland Westman Herjolfsdalur

Of je nu een avontuurlijke wandelaar bent, een natuurliefhebber of een geschiedenisfan, Vestmannaeyjar heeft voor ieder wat wils. Deze betoverende archipel biedt een unieke combinatie van adembenemende landschappen, geologische wonderen en fascinerend cultureel erfgoed. Plan dit zeker in bij de volgende reis naar IJsland en verken de verborgen juweeltjes van Vestmannaeyjar.

IJsland is een eiland met veel verborgen schoonheden, er is genoeg te ontdekken. Mocht je nou meer van het land willen zien, bekijk dan ook zeker onze 9 daagse reisroute of 16 daagse reisroute door IJsland. Of kijk eens aan de andere kant van Vík naar Thakgil, een camping met geweldige wandelroutes.

Lees hier al onze artikelen over IJsland

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou