Het sprookjesachtige Sintra en handige tips

Het sprookjesachtige Sintra en handige tips

Pena Palace
Sintra is een sprookjesachtig stadje dat op ongeveer 30 kilometer van Lissabon ligt. Het is een van de meest betoverende plekken in Portugal, vol met kastelen, paleizen, tuinen en bossen. Sintra staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt elk jaar duizenden bezoekers die zich willen onderdompelen in de magische sfeer van deze plek.

Hoe reis je rond in Sintra

De hop-on hop-off bus is de meest praktische en voordelige optie om de bezienswaardigheden van Sintra te zien. Er zijn twee buslijnen die elke 30 minuten vertrekken bij het treinstation. Je kunt bij elke halte zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Om tijd te besparen kan je de bus tickets vooraf kopen en die zijn vanaf het eerste gebruik voor 24 uur geldig.

  • De bus 434 brengt je naar het historische centrum, het Moorse Kasteel, het Pena Palace en weer terug naar het treinstation.
  • De bus 435 brengt je naar het historische centrum, de Quinta da Regaleira, het Palacio Seteais, het Paleis van Monserrate en weer terug naar het treinstation.

Route bussen sintra

Welke bezienswaardigheden zijn er in Sintra

Sintra is een heerlijke plek om te bezoeken en kent veel mooie plekken die je kan ontdekken. Wij zetten de mooiste voor je op een rij.

Pena Palace

Het Pena Palace is het meest iconische paleis van Sintra en een van de mooiste voorbeelden van de romantische architectuur. Het paleis ligt op de top van een heuvel en is zichtbaar vanuit de hele omgeving. Het paleis heeft een bonte mix van stijlen, kleuren en decoraties, die het een sprookjesachtig uiterlijk geven. Je kunt het paleis van binnen en buiten bewonderen, evenals de omliggende tuinen, waar je allerlei exotische planten en dieren kunt vinden.

Tip: Vanwege drukte kun je het Pena Palace alleen bezoeken op een vastgelegd tijdstip dat je bij het aanschaffen van je ticket kiest. Je zal merken dat je voor die tijd geen toegang krijgt tot het paleis.

Pena Palace

Moorish Castle

Het Moorish Castle is het oudste kasteel van Sintra en dateert uit de 9e eeuw en het ligt op een paar minuten lopen van Pena Palace. Het kasteel werd gebouwd door de Arabische veroveraars die dit gebied domineerden tot de 12e eeuw. Het kasteel bestaat uit een reeks muren en torens die zich langs de heuvel slingeren en die je allemaal kan beklimmen. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Sintra, Pena Palace en de omliggende valleien.

Moorish castle Sintra

National Palace of Sintra

Het National Palace of Sintra is het best bewaarde koninklijke paleis van Portugal en het enige dat nog steeds zijn middeleeuwse oorsprong laat zien. Het paleis werd gebruikt als residentie door verschillende Portugese koningen vanaf de 15e tot de 19e eeuw. Je kunt er verschillende zalen en kamers bezoeken, die versierd zijn met azulejos (blauw-witte tegels), fresco’s, houtsnijwerk en schilderijen. Een opvallend kenmerk van het paleis zijn de twee enorme schoorstenen die boven het dak uitsteken.

National Palace of Sintra

Quinta da Regaleira

De Quinta da Regaleira is één van de meest mysterieuze en fascinerende plekken in Sintra. Het is een landgoed dat in het begin van de 20e eeuw werd gebouwd door een rijke koopman. Je vindt er onder andere een paleis, kapel, aquarium, waterval en een grot, die allemaal verbonden zijn door een netwerk van ondergrondse tunnels. Het hoogtepunt van deze tuin is de ‘Initiation Well’. Dit is een indrukwekkende put die 27 meter diep is en die je via een spiraalvormige trap naar negen ondergrondse verdiepingen brengt. Het interessante is dat de put nooit bedoeld was om water te leveren, maar om rituelen uit te voeren. Daal af naar de bodem van de put en daar vind je geheime tunnels die je naar een andere plek in de tuin leiden.

Tip: Zorg dat je vroeg bij de poorten van Quinta da Regaleira bent. Je zal merken dat het een druk bezocht landgoed is. Loop zodra je binnen bent direct naar de ‘Initiation Well’ zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Quinta da Regaleira Sintra

Palacio Seteais

Palacio Seteais is een prachtig paleis uit 1783. Het paleis bestaat uit twee vleugels die verbonden zijn door een triomfboog. Je hebt uitzicht op het Palácio da Pena in de verte. Het paleis is omgeven door een prachtige tuin met fruitbomen en romantische elementen die je gratis kan bezoeken. Maar nu is het een luxueus hotel dat bekendstaat als het Tivoli Palácio de Seteais Hotel. Absoluut fantastisch om er te overnachten maar de prijs is er dan ook naar. Wij raden je aan om een bezoek aan de omliggende tuin alleen te doen als je tijd over hebt in Sintra.

Monserrate Palace

Het Monserrate Palace is een ander juweeltje van de romantische architectuur in Sintra. Dit paleis werd in de 19e eeuw gebouwd door een Engelse edelman, die er zijn passie voor kunst en natuur in uitdrukte. Het paleis heeft een bijzondere stijl, die elementen uit de gotiek, de renaissance, de Moorse en de Indiase kunst combineert. Het paleis wordt omringd door een prachtige tuin, waar je meer dan 3000 soorten planten uit verschillende delen van de wereld kunt ontdekken. Dit is een heerlijk plek om te wandelen, te relaxen en van een picknick te genieten.

Monserrate Palace Sintra

Het historische centrum van Sintra

Loop in Sintra door de charmante straatjes in het kleurrijke centrum waar je winkels, cafés en restaurants vindt. Hoewel je het in meer steden in Portugal kan proeven is het erg leuk om aan de balie in één van de straatjes een shot Ginja te bestellen. Deze zoete drank gemaakt van fruit wordt geserveerd in een shotglaasje van chocola. Dit kost je vaak maar één of anderhalve euro. In het centrum zelf kan je op souvenirjacht en eten of drinken bij een leuk restaurant.

Ginja Historisch centrum Sintra

De beste manier om Sintra te beleven

Wij raden je aan om twee dagen in Sintra door te brengen. Ja, het is mogelijk om veel te zien in één dag maar dan zal je of alles gehaast moeten doen of keuzes maken waardoor je wat moet overslaan.

Dag 1

Spring op dag één in Bus 434 en stap uit bij Pena Palace. Bezoek het paleis en loop rond in de prachtige omliggende tuinen. Loop daarna naar het nabijgelegen middeleeuwse kasteel Castelo dos Mouros en beklim de oude muren voor een fantastisch uitzicht over de omgeving. Hiervoor moet je iets teruglopen vanaf Pena Palace. Na al het culturele geweld ga je weer de bus in en stap je uit in het historische centrum van Sintra waar je leuke souvenirs kan kopen en kan eten in een goed restaurant.

Pena Palace Moorish castle

Dag 2

Op dag twee in Sintra is het verstandig om vroeg op te staan zodat je de echte menigte voor bent. Je bezoekt namelijk Quinta da Regaleira. Neem bus 435 en stap uit bij de gelijknamige halte. Hier vind je wederom een prachtig paleis met omliggende tuin. Loop bij binnenkomst direct naar de populaire Initiation Well. Nadat je deze bezienswaardigheid hebt bekeken en beleefd, kan je in alle rust ronddwalen op het landgoed. Hierna kan je verder naar Palace of Monserrate, dat sterke Arabische en Indiase invloeden heeft. Het paleis ligt midden in een prachtige botanische tuin waar je heerlijk kan relaxen en picknicken. Afhankelijk van je plannen kan je doorreizen naar je volgende bestemming of nog een nacht in Sintra blijven.

Let op: De bustickets hebben een geldigheid van 24 uur. Mocht je twee dagen in Sintra blijven dan is het mogelijk dat je voor de tweede dag opnieuw tickets haalt. Als je dit wilt vermijden en wel zoveel mogelijk zien dan raden wij je aan om op de eerste dag rond 12:00 voor het eerst met de bus te gaan. Zo heb je tot het middaguur van de volgende dag.

Initiation Well Monseratte Palace

Hoe ga je naar Sintra

Met een huurauto rijd je makkelijk naar Sintra. Wij raden je aan om je auto bij je overnachtingsplek te parkeren. Je mag namelijk niet met een auto naar het Pena Palace en het Moorse Kasteel rijden, en bij de andere bezienswaardigheden is er weinig parkeerruimte.

Reis je liever met de trein? Dan kan je dit het makkelijkst doen vanuit Lissabon. De treinen vertrekken vanaf de stations, Rossio, Lisboa-Sete Rios of het station Lisboa-Oriente, neem de trein richting Sintra. De rit duurt 35 minuten en kost zo’n twee euro. Als je de Lissabon City Card hebt gekocht, dan is deze treinrit inbegrepen. Dit is verreweg de goedkoopste optie om naar Sintra te reizen.

Verblijf je in Lissabon? Vanuit de hoofdstad worden mooie dagtrips naar Sintra georganiseerd. Dit is een fijne manier om de highlights af te vinken en van de gids alles te horen over de geschiedenis van de Sintra. Wij raden deze dagtour met gids aan, waar je Pena Palace en Quinta da Regaleira bezoekt en de dag afsluit in het mooie Cascais.

Let op: Bij veel tours is het gebruikelijk dat niet alle toegangsbewijzen inbegrepen zijn. Vraag hier goed naar. Zo zit bij de tour die wij aanraden het ticket voor Quinta da Regaleira er niet bij, die koop je samen met de gids bij de poort van het landgoed. 

Trein kaart dagtrips

Tijd besparen bij de paleizen en kastelen

De bezienswaardigheden in Sintra zijn erg populair, en dat betekent dat er weleens rijen zijn om binnen te komen. Als je van tevoren je tickets koopt, dan kun je de rij voor de kassa overslaan en direct naar binnen. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar ook geld, want sommige tickets zijn online goedkoper dan aan de deur.

Quinta da Regaleira

Onze favoriete overnachtingen in Sintra

Er zijn veel opties om te overnachten in Sintra, voor elk budget en elke smaak. Een populaire plek om te verblijven is direct in het historische centrum van Sintra. Onze favoriete accommodaties in Sintra zijn:

  • Moon Hill Hostel: een fijn hostel in het centrum van Sintra met een gezellig gemeenschappelijke ruimte. Je kan hier kiezen tussen een slaapzaal of een kamer voor jezelf.
  • Chalet Saudade: Dit charmante hotel is gevestigd in een gerestaureerd chalet uit de 19e eeuw dat een gezellige en romantische sfeer heeft.
  • Casa do Valle: Dit gezinsvriendelijke hotel is gevestigd in een modern gebouw dat omringd wordt door een groene tuin met een zwembad.

Pena Palace Sintra

Sintra is een betoverende bestemming voor iedereen die houdt van geschiedenis, cultuur, natuur en fantasie. Het is een plek waar je je kunt laten verrassen door de schoonheid en de diversiteit van de paleizen en tuinen, die elk hun eigen verhaal en charme hebben.

Lees hier al onze artikelen over Portugal

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou