In Portugal reizen met de bus, trein of vliegtuig: Alles op een rij

In Portugal reizen met de bus, trein of vliegtuig: Alles op een rij

Straat Portugal

Als je naar Portugal gaat, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien en beleven van dit mooie land. Maar wat is de beste manier om je te verplaatsen in Portugal? Er zijn verschillende opties, zoals de bus, de trein en het vliegtuig, maar welke past het beste bij jouw wensen, budget en tijd? In dit artikel helpen we je om een goede beslissing te nemen. We zetten de voor- en nadelen van elk vervoermiddel op een rij zodat je optimaal kunt reizen in Portugal.

Met de bus reizen in Portugal

De bus is een veelgebruikte manier om rond te reizen in Portugal. Het is meestal de goedkoopste optie en heeft verbindingen tussen veel steden en dorpen in het land. De bussen zijn comfortabel, schoon en betrouwbaar. Ze hebben vaak airconditioning, er is wifi aanwezig en er zijn stopcontacten om je apparaten op te laden. Het beste is dat je tijdens de busrit kan genieten van het uitzicht of gewoon een dutje kan doen.

Je kunt je bustickets eenvoudig online kopen via Busbud. Vul je begin-en eindbestemming in en je krijgt een mooi overzicht van de beschikbare routes en busmaatschappijen. Kies de rit die het beste bij je past, bewaar het ticket op je telefoon en ga op het beoogde tijdstip naar de opstapplaats. De prijzen van een rit variëren afhankelijk van de afstand, busmaatschappij en het gekozen tijdstip. Een andere optie is natuurlijk om ter plekke op het busstation of bij de chauffeur je ticket aan te schaffen.

Met de bus reizen in Portugal heeft ook een paar nadelen. Zo ben je afhankelijk van de dienstregeling die soms onregelmatig of beperkt kan zijn. Vooral in het laagseizoen of naar minder populaire bestemmingen kan dit het geval zijn. Ook kan het tijdens de spitsuren of op feestdagen erg druk zijn in de bus. Bovendien kan het met een busrit langer duren om van de ene plaats naar de andere te reizen ten opzichte van een autorit of treinreis.

Lissabon bus

Met de trein reizen in Portugal

Een andere aangename manier om rond te reizen in Portugal is met de trein. Deze manier van reizen is meestal sneller en comfortabeler dan de bus. Wat beide reismethoden gemeen hebben is dat je tijdens de reis mooie uitzichten over het landschap krijgt voorgeschoteld. De treinen zelf zijn modern en de dienstregeling is erg punctueel. De wagons beschikken vaak over airconditioning, wifi en hebben soms catering aan boord. Wat ook erg fijn is aan het reizen met de trein is dat je gemakkelijk bagage of een fiets mee kan nemen.

Met de trein reizen in Portugal is makkelijk. Je kunt je tickets online kopen via de officiële website van Comboios de Portugal (CP) of op het treinstation bij de automaat. Je kunt kiezen uit verschillende soorten treinen, zoals Alfa Pendular, Intercidades, Regional of Urbanos. Ook bij de trein variëren de prijzen afhankelijk van de afstand, de treinsoort en het tijdstip.

Met de trein reizen in Portugal heeft ook enkele nadelen. Zo is de trein meestal duurder dan de bus, vooral als je op het laatste moment boekt of een snelle trein neemt. Ook is het treinnetwerk niet zo uitgebreid als het busnetwerk en zijn sommige bestemmingen niet of moeilijk bereikbaar met de trein. Tijdens de spitsuren of op feestdagen kan het heel erg druk zijn.

Porto trein

Met het vliegtuig reizen in Portugal

Een andere optie om rond te reizen in Portugal is met het vliegtuig. Door de lucht is vaak de snelste manier om lange afstanden te overbruggen, vooral als je naar de eilanden Madeira of de Azoren wilt reizen. Maar ook tussen de steden Lissabon, Porto of Faro kan het een handige keuze zijn als je in korte tijd verschillende regio’s wilt combineren in één reis. Met het vliegtuig reizen in Portugal is ook nog eens eenvoudig. Wij raden aan om je tickets online te kopen via een vergelijking website zoals Skyscanner en zo krijg je meteen een overzicht van de beschikbare vluchten. De prijzen variëren afhankelijk van de bestemming, de maatschappij, het tijdstip en vooral de gekozen dag.

Met het vliegtuig reizen in Portugal heeft ook enkele nadelen. Zo moet je rekening houden met de extra uitgaven zoals bagagekosten en  luchthavenbelastingen. Ook heeft het reizen met het vliegtuig een hogere milieu-impact dan die van de andere vervoersmiddelen. Bovendien mis je de uitzichten op het prachtige landschap van Portugal die je beter kunt ervaren als je met de bus, trein of auto reist.

Tip: Kies je voor vliegen en wil je graag de milieu impact beperken? Selecteer bij het boeken van je vlucht voor het compenseren van de CO2-uitstoot.

brug portugal

Met de taxi in Portugal

Reizen met de taxi in Portugal is vooral in de grote steden een gemakkelijke manier om je te verplaatsen. Taxi’s zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere Europese landen en hebben nog gewoon een meter in auto hangen. Een rit in het stadscentrum van Lissabon of Porto kost tussen de 10 en 13 euro. Wel zijn er vaak extra kosten voor het meenemen van bagage, het reizen in het weekend of in de nacht tussen 22:00 en 6:00 uur. Taxi’s zijn overal beschikbaar in de Portugese steden, je kunt ze aanhouden op straat, vinden bij een taxistandplaats of bestellen via een app zoals MyTaxi, Bolt of Free Now. Je kunt ook gebruik maken van Uber, die vaak goedkoper en handiger is dan de reguliere taxi’s.

Tip: Mocht je van plan zijn om met een taxi naar een locatie buiten de stad te gaan, spreek dan eerst een prijs af. Het is anders mogelijk dat de taxichauffeur je simpelweg het dubbele tarief laat betalen.

Lisbon taxi

Zoals je ziet zijn er veel goed geregelde vervoersmogelijkheden in Portugal, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget, reisduur en bestemming. Wat je ook kiest, je zult zeker genieten van je reis in dit prachtige land. Bekijk ook zeker deze reisroute van 21 dagen door Portugal.

Wil je graag met een auto door Portugal reizen? Wij hebben alle tips voor het huren van een auto voor je op rij gezet.

Lees hier al onze artikelen over Portugal

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou