Een auto huren in Portugal: Alles wat je moet weten

Een auto huren in Portugal: Alles wat je moet weten

Portugal is een prachtig land om te ontdekken, met zijn gevarieerde landschappen, rijke cultuur, heerlijke keuken en vriendelijke mensen. Maar hoe kun je het beste rondreizen in Portugal? Welke vervoersmiddelen zijn er beschikbaar, en wat zijn de voor- en nadelen van elk? Wij vinden het huren van een eigen auto de meest handige manier om het land te verkennen. Portugal is een ideaal land om met de auto rond te reizen, je ziet de mooiste landschappen en komt langs de leukste dorpen. In dit artikel lees je alles over het huren van je auto en het rijden in Portugal.

Een auto huren in Portugal

Een van de meest populaire manieren om rond te reizen in Portugal is met een huurauto. Een auto geeft je de vrijheid en flexibiliteit om te gaan waar je wilt, wanneer je wilt, en om plekken te bezoeken die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Met een auto kun je ook genieten van de mooie wegen en landschappen van Portugal, en stoppen waar je wilt om foto’s te maken of een pauze te nemen.

Kies voor een betrouwbaar verhuurbedrijf zoals Sunny Cars. Met de all-in formule die zij bieden ben je in één keer klaar en heb je verder geen zorgen. Een auto huren in Portugal kost ongeveer €34 per dag, inclusief volledige verzekering. De prijzen zijn uiteraard sterk afhankelijk van het type auto dat je boekt en het aantal dagen dat je deze huurt.

Road Portugal

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren in Portugal

Afhankelijk van het verhuurbedrijf wordt er een minimumleeftijd van 21 jaar aangehouden. Er zijn uitzonderingen dat je al vanaf 18 jaar een auto mag huren. Je zal minimaal 1 jaar in het bezit moeten zijn van je rijbewijs. Let wel op dat er vaak tot een leeftijd van 25 jaar een extra toeslag voor jonge bestuurders geldt. Er kan ook een maximumleeftijd gehanteerd worden van 65 of 75 jaar. Bij het boeken van de auto staat alle informatie die je nodig hebt bij de voorwaarden.

Neem je creditcard mee

Bijna alle verhuurbedrijven vereisen dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder bij je hebt. Op de creditcard wordt een bedrag gereserveerd voor de borg. Het is belangrijk om voldoende saldo vrij te hebben. Zonder de creditcard of als je onvoldoende ruimte op de creditcard hebt krijg je auto niet mee. De hoogte van de borg kan verschillen per verhuurder. Een auto huren zonder creditcard is wel mogelijk. Je kan bij Sunny Cars de filter “geen waarborg” selecteren. Je krijgt dan alle huurauto’s te zien die zonder creditcard geboekt kunnen worden. Na het boeken ontvang je een link om je te registreren, wat je minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto moet doen. Sunny Cars staat dan garant voor je borg.

Road Lisbon

Heb je een internationaal rijbewijs nodig

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Portugal, ook bij het huren van een auto. Je hebt geen IRB nodig om in Portugal auto te mogen rijden. Let wel op dat je het rijbewijs vaak wel één of twee jaar in bezit moet hebben.

Activeer Easytoll voor de tolwegen

In Portugal zijn er twee soorten tolwegen: sommige hebben een hokje waar je kunt betalen, maar andere hebben alleen camera’s die je kenteken registreren. Als je een huurauto hebt kun je niet zomaar de tol achteraf betalen bij een postkantoor, want dat kan je een flinke boete opleveren. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: de ‘Easytoll’. Dit is een systeem dat je kenteken koppelt aan je creditcard, zodat de tol automatisch wordt afgeschreven. Je kunt de ‘Easytoll’ bij het ophalen van je auto door het verhuurbedrijf laten activeren. Ga je zelf met de auto dan kan je dit vast van tevoren te regelen via deze website.

Laat je geen extra verzekering aanpraten

Met de all-in formule van Sunny Cars ben je compleet verzekerd. Dit gaat zelfs zo ver dat in het geval van schade ook je eigen risico wordt vergoed. Sommige lokale verhuurbedrijven zullen proberen om je extra verzekeringen aan te bieden. Ga hier niet op in, het is echt niet nodig.

Voor al onze reisadviezen raden wij, voor zover mogelijk, altijd aan om een auto te boeken via Sunny Cars. Het is een zeer betrouwbaar bedrijf en onze ervaringen zijn dan ook erg positief! Zeker met avontuurlijke reizen, waar de wegen niet altijd even goed zijn, is er altijd kans op schade en problemen onderweg. Bij Sunny Cars is een volledige verzekering altijd inbegrepen in de prijs, kun je gratis je boeking wijzigen en zijn alle voorwaarden duidelijk vermeld. Ook bieden zij een 24/7 Nederlandstalig noodnummer waar je hulp krijgt bij pech, een ongeluk of iets anders. Er zijn geen verborgen kosten en als er iets misgaat tijdens je reis, wordt alles altijd vergoed en geregeld. Het verschil met een andere verhuurder is soms een klein bedrag. Maar met de all-in formule komt ook een heel stuk rust omdat alles is geregeld.

Lisbon tram

Autorijden in Portugal

Autorijden in Portugal is veilig en de wegen zijn over het algemeen goed. De verkeersregels in Portugal zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Als je navigeert met Google Maps dan geeft deze ook alternatieve routes om de tolwegen te vermijden. Let wel op dat deze routes vaak over slechtere wegen gaan of de reis beduidend langzamer is. Het rijden zelf kan een beetje spannend zijn in de grote steden, het verkeer is daar wat chaotischer en drukker. Blijf vooral kalm en geef waar nodig de lokale rijder voorrang. Buiten de steden zijn de wegen rustig en mensen rijden over het algemeen netjes. Let wel op want op sommige plekken zijn de straten steil, smal en kunnen ze vol met bochten zitten. Uiteraard zijn er ook een aantal regels waar je rekening mee moet houden, wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

  • Trams zijn een typisch kenmerk van veel Portugese steden, zoals Lissabon en Porto. Je mag een tram die rijdt alleen rechts inhalen. Een stilstaande tram mag je alleen voorbijgaan als er een vluchtheuvel is. Als laatste maar niet onbelangrijk, trams hebben altijd voorrang op auto’s.
  • Parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in) is niet toegestaan, ook niet wanneer daar parkeerplekken zijn.
  • Parkeer niet bij een gele streep langs de weg of stoep, ook niet binnen 10 meter van een spoorwegovergang of 5 meter van een tankstation.
  • Als je het binnenland van Portugal in gaat kan je op mooie smalle bergwegen terecht komen. Let wel, het stijgend verkeer heeft altijd voorrang op dalend verkeer.
  • Een dubbele onderbroken streep aan beide kanten van een rijstrook betekent dat deze rijstrook voor beide rijrichtingen is. Dit heet ook wel een wisselstrook. Je moet altijd met dimlicht rijden als je op deze rijstrook rijdt.

Tram lissabon

Hoe kan je het beste navigeren in Portugal

In Portugal heb je in principe dekking met je eigen provider in Nederland. Heb je een bundel met niet veel data of ben je gewoon graag niet bereikbaar? Dan is het mogelijk om in de apps van Google Maps of Maps.Me de landkaart van Portugal offline te downloaden. Zo kan je zonder datagebruik navigeren. Het vinden van en navigeren naar belangrijke locaties zoals tankstations of supermarkten wordt een stuk makkelijker. Ook kun je bezienswaardigheden en geboekte hotels vastpinnen op de kaart. Dan zijn ze makkelijk terug te vinden in je overzicht en rij je er zo naartoe. Omdat je offline navigeert ontvang je uiteraard niet de laatste informatie over verkeerssituaties. Let goed op de borden om te zien waar je wel en niet mag rijden.

Lisbon bridge

De auto geeft je de meeste flexibiliteit om alles uit je bezoek aan Portugal te halen. Ervaar de vrijheid en geniet van alle schoonheid die het land te bieden heeft. Wil je graag op een andere manier door Portugal reizen? Wij hebben al tips voor het reizen met de bus of trein voor je op rij gezet.

Lees hier al onze artikelen over Portugal

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou