Een auto huren in IJsland: Alles wat je moet weten

Een auto huren in IJsland: Alles wat je moet weten

Waterval vanuit de auto

IJsland is een uitgestrekt land waarbij je veel zal reizen om zoveel mogelijk van het land te zien. Een tocht maken door IJsland gaat het makkelijkst als je een auto huurt. Er ligt een uitstekend openbaar vervoer netwerk, echter brengt deze je alleen naar de dorpen en steden. Hierdoor kom je vaak moeilijk bij de bezienswaardigheden. Wij raden aan om te reizen met de auto, aangezien dit het meest efficiënt is. Wij huren onze auto ruim van tevoren, zodat we de zekerheid van vervoer hebben.

Een auto huren in IJsland

Met een huurauto kom je het makkelijkst door IJsland. Vooral ringweg 1, welke heel IJsland rondgaat, is ideaal te berijden. Daarnaast zijn er veel wegen die vanaf de ringweg naar de plaatsen en bezienswaardigheden gaan. Het kan soms zijn dat je een F-weg op moet naar een bezienswaardigheid. Dit mag alleen met een 4×4 vanwege de begaanbaarheid. Het is verboden om hier met een normale auto te rijden. Wij raden daarom aan om via Sunny Cars een 4×4 te boeken. Dan kun je ook over de F-wegen rijden. Er zit ook al een verzekering bij als je hier boekt en die zul je zeker nodig hebben als je in IJsland rijdt.

Bochtige weg vanuit de auto

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren in IJsland?

In IJsland kun je auto huren vanaf 20 jaar. Je moet minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Voor auto’s met vierwielaandrijving dien je vaak 25 jaar te zijn, of je moet een toeslag betalen. Een maximum leeftijd hebben wij niet kunnen vinden. Echter is het zo dat het per aanbieder kan verschillen, controleer altijd de voorwaarden die een verhuurbedrijf stelt.

Neem je creditcard mee

Wil je een auto huren in IJsland, dan heb je bij bijna alle verhuurders een creditcard nodig. Deze staat vaak op naam van de hoofdbestuurder(s). Hier wordt de borg op gereserveerd. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte op je creditcard hebt, anders krijg je de auto waarschijnlijk niet mee. Er bestaat een mogelijkheid om zonder creditcard te huren bij Sunny Cars. Je kunt dan het filter “geen waarborg” kiezen. Je krijgt dan alle auto’s te zien die je zonder creditcard kunt huren. Tijdens het huurproces krijg je een link die je minimaal 48 uur voor de startdatum moet invullen. Sunny Cars staat dan garant voor de borg.

Huurauto in het water in IJsland

Heb je een internationaal rijbewijs nodig

In IJsland is geen internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Het Nederlandse en Belgische rijbewijs is geldig in IJsland.

Laat je geen extra verzekering aanpraten

Via Sunny Cars ben je compleet verzekerd. Je hebt geen extra verzekering nodig. Als ze dit aanbieden bij een lokaal verhuurbedrijf, hoef je deze niet ter plekke af te sluiten. De verzekering van Sunny Cars zorgt ervoor dat alles is gedekt, zelfs het eigen risico in geval van schade.

Auto bij bergen

Is auto huren en rijden in IJsland veilig

De bestuurders in IJsland rijden zeer beschaafd. Dit komt doordat er veel onverharde wegen zijn en er grind op de weg kan liggen. Het komt voor dat wegen beschadigen tijdens de wintermaanden en daarom liggen er veel losse steentjes op de weg. Om de kans op beschadigingen te verminderen rijdt iedereen rustig als ze langs elkaar rijden. Het weer zorgt vaker voor problemen, kijk daarom voor vertrek op road.is en safetravel.is voor de huidige weers- en verkeersomstandigheden. Huur je een auto, zorg dan dat je van alle schade aan de auto vooraf een foto maakt.

De regels zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden zijn:

 • Alcohol in het verkeer wordt zwaar bestraft, drink niet als je moet rijden.
 • Je moet altijd met de voor- en achterlichten aan rijden
 • Je kunt fietsers tegenkomen op alle wegen, je dient 1,50 meter ruimte te laten bij het inhalen.
 • Zorg dat je je snelheid aanpast bij tegenliggers op grindwegen vanwege het opspatten van steentjes.
 • In de winter zijn op sommige plekken sneeuwkettingen verplicht
 • Het landschap in IJsland is prachtig, stoppen mag echter niet langs de weg. Stop alleen op parkeerplaatsen om foto’s te maken.
 • Bussen hebben voorrang in IJsland, let goed op als je deze op de weg tegenkomt.
 • Het is verboden aan de “verkeerde” kant van de weg te parkeren. Je mag enkel in de rijrichting parkeren.
 • Preventief toeteren is toegestaan in IJsland. Dit geldt voor bochten en andere gevaarlijke situaties.
 • Er is één tolweg in IJsland, van Akureyri naar Husavík. Deze is te omzeilen via de weg 83 en 84 bij goed weer.

Weg in IJsland huurauto

Hoe zijn de wegen

De ringweg 1 verkeert over het algemeen in goede staat. De kleinere wegen worden minder goed onderhouden, hier kunnen de wegen beschadigd zijn door het winterse weer. Pas op wegen met veel grind je snelheid aan als er een tegenligger aankomt. Soms kom je ook bruggen tegen waar je moet wachten en rustig moet rijden. Dit zijn de zogenoemde einbreidbrú, letterlijk vertaald eenbreedbruggen. Naast de geasfalteerde wegen zijn er ook F-wegen. Dit staat voor Fjallvegir en betekent dat je op een bergweg rijdt. Je mag hier enkel met een 4×4 rijden. Je kunt een flinke bekeuring krijgen als je hier zonder 4×4 rijdt.

Snelheidslimieten

 • Binnen de bebouwde kom mag je 30 of 50 km/u.
 • Buiten de bebouwde kom op grindwegen 80 km/u.
 • Buiten de bebouwde kom op asfaltwegen 90 km/u.
 • Buiten de bebouwde kom kan je op sommige wegen zelfs 110 km/u gaan, als dit staat aangegeven.

4x4 huurauto in het water

Hoe kan je het beste navigeren in IJsland

Via Google Maps of Maps.me kun je in dit land prima navigeren. We raden aan deze altijd aan te zetten, omdat de afslagen niet altijd heel duidelijk staan aangegeven. Dit kan online met de eigen bundel, maar je kunt ook de mappen offline downloaden.

Een auto huren in IJsland is de makkelijkste manier om het land te verkennen. Rij rustig en hou je netjes aan de regels. Dan kun je op de beste manier genieten van IJsland en jouw mooie huurauto.

Lees hier al onze artikelen over IJsland

Onze laatste artikelen

Spiksplinternieuw van ons scherm naar die van jou